Söndag 3. oktober 2010

Idag har vår dotter födelsedag, GRATTIS Eva!

Idag är också Tysklands Nationaldag sedan 1990. På denna dag 1990 skedde återföreningen av de båda tyska länderna. Den 9. november 1989 började folk från båda sidor att riva muren och människor från öst klättrade över muren. Det var en folkfest utan like. Tag der Deutschen Einheit är också dagen då man grundade de fem nya Bundesländerna. Dagen är en ledig festdag.

Idag är också Erntedankfest (Tacksägelsedagen). man firar dagen i kyrkan och tackar gud för skörden. Man smyckar altartrappan med frukter och grönsaker, bröd mjöl och olika andra livsmedel. Man flätar också en stor skördekrona som hängs upp i kyrkan. Allting delade man förr ut till fattiga människor. Nuförtiden ges gåvorna till hem för hemlösa eller andra inrättningar. Datum för skördefest är inte fastställt och varje Bundesland bestämmer själv, men oftast är det den första söndagen i oktober.

Det finns också tacksägelsevisor:   Wir pflügen und wir streuen den Samen auf das Land,  doch Wachstum und Gedeihen steht in des Himmels Hand; der tut mit leisem Wehen sich mild und heimlich auf und träuft wenn heim wir gehen, Wuchs und Gedeihen drauf  ………… (Matthias Claudius 1740-1815)

Vi plöjer och vi sår ner i jordens land,  men att gro och att växa ligger i himlens hand; den öppnar sig med milda vindar i hemlighet och lägger då vi går hem, växkraft och lycklig skörd till det  ……….. (övers. marg)

Idag bakade jag, scånes och en plommonpaj. Grannvänninorna kom på söndagseftermiddagskaffe (vilket kuligt ord). Vi hade en trevlig fikastund. laga middag sen Calle kom på middag och det var trevligt. – Skinkstek, egen potatis grönsaker och kaffe och plommonpaj, ganska gott!

Nu är det kväll och snart ska man sova! God natt alla mina kära och alla goda vänner.

4 kommentarer till “Söndag 3. oktober 2010”