Torsdag 24. juni, 2010, Johannes Döparens Dag

Dagen före dagen, Johannes Döparens Dag. Johannes föddes ett halvt år före Jesus. Han var son till Sakarias och Elisabet. Hans namn betyder Gud har förbarmad sig. Johannes avrättades av Herodes Antipas. Johannes döpte Jesus i Jordanfloden.

Imorgon är det midsommarafton och alla flickor ska ut och plocka 7 sorters blommor och lägga dessa under huvudkudden så drömmer man om sin tillkommande, vilket skrock. Vad händer om alla gifta lägger blommor under kudden, får man se sin nästkommande då eller vad? Man ska äta vådligt mycket också på midsommar, mest rå fisk! 🙁 blä. 

Hysterin efter jordgubbar är också stor: Jordgubben introducerades i Sverige på 1700-talet under namnet ananas-smultron på grund av sitt latinska namn: Fragaria x ananassa. Hundra år senare hade benämningen jordgubbe slagit igenom. Gubbe är ett dialektalt uttryck som betyder ”liten klump”. I Tyskland heter dom ”Erdbeeren” – ”jordbär”. Nåja, dom små klumparna är goda. 😀

Det ska vara mängder med mat och man bjuder sina vänner och familj eller är själv bjuden. Den romerske satirikern Martialis bjöd hem en vän på vardagsmiddag med orden:   ” Om du ej föredrager att spisa ensam, kan du gärna stilla din hunger tillsammans med mig. Du kommer ej att sakna sallad och lök, ej heller på is avkyld saltfisk. Därpå bjudes dig olja och en grön kålstjälk samt en korv, gröt och vita bönor med rökt kött. Vilka plåtmagar de måste ha haft 🙁  Historien berättar inte om vännen kom eller fördrog att spisa ensam.

Nu önskar jag er alla en glad och trevlig Midsommar! 😀

2 kommentarer till “Torsdag 24. juni, 2010, Johannes Döparens Dag”

  • Jag struntar i att plocka några blommor för jag har redan hittat mina drömmars prins. Trevlig midsommar! 🙂

  • margarete:

    Trevlig Midsommar på er alla i Härnösand. Här ska det bli solsken och det är skönt. På söndag ska vi åka till H:sjö och låta myggen kalasa på oss. ha det bra och hälsa family från
    Farmor marg. 😀