Måndag, 31. maj, Petronella, Pernilla

Petronella & Pernilla, namnen kommer från Peronius som var ett helgon i den katolska kyrkan. Petronella antogs tidigare har varit aposteln Petrus dotter, som hellre hungrade sig till döds än att gifta sig med en förnäm romare.

Nu lämnar vi maj och våren och träder in i försommaren. Kanske i sällskap med Edith Södergrans dikt ”Vårmysterium” :

Min syster du kommer som en vårvind över våra dalar… Violerna i skuggan dofta ljuv uppfyllelse. Jag vill föra dig till skogens ljuvligaste vrå: där skola vi bikta för varandra, hur vi sågo Gud.

Hittat i Allers:  Han gjorde en Emil…..  I den tyska staden Eching inträffade nyligen en olycka som kunde ha varit hämtad ur en av Astrid Lindgrens mest kända böcker.   En kvinna lagade mat till sitt barbarn. Plötsligt hörde hon pojken ropa , hjälp! jag sitter fast. På äkta Emil-manèr hade pojken lyckats fastna med huvudet i en soppskål. Kvinnan försökte få loss honom med såpa och smör men utan att lyckas. Till slut tillkallades brandkåren som tvingades använda specialverktyg  för att avlägsna skålen. Pojkens förklaring till det hela var att han bara ville se hur skålen såg ut från insidan….. 😀 😀

Detta påminner mig om en incident i min barndom. Vi hade en tillbringare för lördagschokladen med en ovanligt smal hals. Min moster var på besök och hon skulle hjälpa till med disken. Hon hade ovanligt stora händer. hon skulle torka disk och innan min mamma hann varna henne hade en hand flupp försvunnit ner i tillbringaren. Jag skrattade okontrollerad och inhämtade en örfil. En dragkamp började, i ena änden min mor och i andra änden moster Emma. Min far tillkallades av allt oväsen och hjälpte till att dra, men nix. Min far hämtade hammaren men då blev min mor furiös och ville rädda tillbringaren. Moster blev rädd för att hammaren skulle krossa både tillbringaren och handen, och se där med ett sista ryck,  svapp, så lossnade eländet.  Mosters hand var obrukbar några dagar, men tillbringaren var räddad. 😀

Denna blogg blev ovanlig lång 😀  Ha det så bra min familj och mina vänner, GOD NATT! 😮

Kommenteringen är avstängd