Torsdag 29. Fredag 30. april, Lördag 1. maj

Torsdag , datorer är fantastisk obegripliga ibland. Jag skrev en lång harang, och helt omotiverat kom det upp ett fönster ”om du inte spara detta så kommer all info att försvinna”  klart jag sparade och hokuspokus så försvann alltihop för att aldrig mer dyka upp igen. Förklaring? Nä nä…..  Det jag skrev var om Tyko Brahe som var dansk astronom och byggde ett eget observatorium i Ven. Han fick även ge namn åt de 39 s.k. Tyko Brahe-dagarna, otursdagar då man helst ska hålla sig i sängen eller på sofflocket. Han var på ett gästabud och av hövlighet ville han inte gå på avträdet. Elva dagar senare dog han  – av bly- eller kvicksilverförgiftning. Så kan det gå när man inte lyssnar på kroppen. 🙁

Fredag – Valborgsmässoafton – Kungen fyller 64 år – GRATTIS KUNGEN! 😀 Militären skjuter Salut för kungen, även i Boden eftersom Boden har en slutstation på Kvarnängen. Man tänder Majbrasor och har fyrverkeri. Eldarna tändes ursprungligen för att jaga bort rovdjur och övernaturliga varelser innan man släppte ut djuren på bete. I Tyskland trodde man att häxorna hade häxsabbat på ”Blocksberg” och dansade med djävulen under ”Walpurgisnacht”.  Blocksberg är Der Brocken, ett berg i Tyskland.

Lördag 1. maj – arbetarnas dag förklarades 1939 till officiell helgdag. Majblomman debuterade 1907.

Valborg har namnsdag idag. Hon var ett mycket dyrkat tyskt helgon som på tyska och engelska kallades Walpurgis. Hon var furstedotter som missionerade på 700-talet. Hon blev nunna och helgonförklarades den 1. maj 799. efter hennes helgonförklaring kopplades hennes namn till Vikingarnas festligheter kring deras välkomnande av våren.

Är det kallt och blött i maj, har ollonborrar inget partaj, hehe…… 🙁

Kommenteringen är avstängd