Onsdag 31.mars, Ester

Ester kan vara persiska och betyder stjärna och hon är då besläktad med kärleksgudinnan Ishtar. Man kan också tolka det som myrten på hebreiska. Hon har en egen bok i Gamla Testamentet, där det berättas hur den vackra judinnan efter sex månaders noggranna förberedelser i skönhetsvård slår kung Ahasverus drottning ur brädet och sedan som den nya drottningen blir till välsignelse för judafolket. Ja, ja man upphör aldrig att förvåna sig! Och vart tog den gamla drottningen vägen?

Att notera: Eiffeltornet i Paris stod färdigt 1889 efter drygt två års arbete.

Franz Joseph Haydn född 31 mars 1732 i Rohrau i Nederösterrike, död 31 maj 1809 i Wien, var en österrikisk kompositör. Tillsammans med Mozart och  Beethoven är han den främsta företrädaren för wienklassicismen. Haydn komponerade 108 symfonier, 68 stråkkvartetter, 13 pianokonserter, etc. Men den komposition som i nutid kan anses som allra mest spelad är Gott erhalte Franz den Kaiser, färdig 1797 och är sedan 1922 Tysklands nationalsång. Texten är skriven av August Heinrich Hoffman von Fallersleben (1798-1874). Sedan 1952 använder man endast den tredje strofen. ”Einigkeit und Recht und Freiheit …………….

Idag var sista dagen på Allehanda, nu är det påsklov till och med annandag påsk.

Ha det bra alla och sov gott!

Kommenteringen är avstängd