Torsdag, 25. mars 2010, Marie bebådelsedag

Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas 25. mars, nio månader före jul, för att högtidlighålla att Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus.  

Början på våren: Marie bebådelsedagen markerar slutet på vintern och början på våren. En del traditioner från det gamla bondesamhället som har att göra med olika sysslor har knutits till denna dag. I norr skulle tex. timmerkörningen vara klar och i söder skulle man ha tröskat färdigt.

I vissa bygder förknippas Marie bebådelsedag med tranans ankomst. Många ungdomar sprang med brev s.k. tranbrev till varandra. Man sa även att tranan ”bär ljus i säng”. Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut utan att dagsljuset räckte som ljuskälla.

Våffeldagen: Förr kallades denna dag, som var en helgdag för vårfrudagen efter titeln vår fru för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag.

Alltså fram med våffeljärnet! 🙂

att notera: Adam lär ha skapats den 25. och han gick bort samma dag 930 år senare. 😀  Israels barn tog sig genom Röda havet denna dag.

Slut för idag, trevlig kväll och en god natt till min familj och alla mina vänner 😀

Kommenteringen är avstängd