Nyårsafton 2009 Sylvester

Silvester var den berömda påven som som döpte den romerska kejsaren Konstantin och därmed förde den kristna kyrkan ut ur förföljelsena av de kristna. Det bekräftades år 325  vid den allmänna Konsil i Nicäa.

Nyårsfirandet för länge sen var en upprepning av julen. Man åt samma mat och fick kanske en liten present. Nyårsafton var särskilt viktig, man kunde spå och få veta vad som skulle hända nästa år. Var man modig  gick man årsgång, man skulle besöka tre kyrkor med början vid tolfslaget. Man blåste i nyckelhålet på kyrkdörren. Sedan fick man kontakt med det övernaturliga och såg och hörde  vad som skulle hända under året, båda goda och tråkiga saker. Att skjuta var bra, ett skott i varje väderstreck skulle hålla det onda borta från gården. Att äta ett äpple på nyårsdagens morgon var bra mot sjukdomar.

Året är trött,  har sett många ting,  vill lägga sig till ro,  har hört en del,  har sett en del, och drar ner årets ridå.

Gott slut till min familj och alla mina vänner!

2 kommentarer till “Nyårsafton 2009 Sylvester”