PEPPARKAKOR

Det finns en legend om det första pepparkakorna: När herdarna på fälten såg Julstjärnan på himmelen gick de genast till Bethlehem. De var så glada att de glömde att de hade bröd i ugnen. Det kom dom ihåg först på hemvägen. De trodde att brödet var förstört och sönderbränt. MEN när de öppnade ugnen strömmade en underbar doft emot dem. Försiktig smakade de på det brunbrända brödet och det hade en härlig smak, de delade brödet i många små bitar och gav till alla sina vänner. Som minne bakade de små svarta bröd varje år och se där, pepparkakan var född.

Namnet pepparkaka kommer från medeltiden då man började handla med kryddor  från Orienten. Peppar var säskilt otrovärt och alla kryddor kallades för peppar. Handelsmännen som handlade med kryddor kallades för pepparsäckar! I gamla receptböcker kan man fortfarande läsa om sju- eller nio sorters kryddor till pepparkaksbaket.

Kommenteringen är avstängd