Lördag 13. december 2014

Lucia är ett Helgon som kommer från Syracusa på Sicilien. Hon blev kristen mot sin fars vilja. Hon satt ljus i håret för att kunna se när hon i mörkret gick till fattiga människor med mat. Hon skulle mot sin vilja giftas bort med en romersk soldat som hade förälskat sig i hennes vackra ögon. Då stack hon ut sina ögon  och skickade dom till soldaten. Hon skulle brännas på bål, men elden brände henne inte. Till slut blev hon av med huvudet. Gruvliga seder.

Idag är årets mörkaste natt, man fick äta massor med mat förr i tiden, för sen fick man fasta ända till jul. Denna natt drev också den onde sitt väsen och man skulle hålla sig inomhus. Lucia – Lucifer? Vem vet.

Klockan 7.00 i morse var det luciafirande på TV från en kyrka i Göteborg. Mycket vackert med sång och musik. Maken och jag bänkade oss framför TV:n med tè, macka och en lussekatt, (hembakat så klart). Utanför fönstret dalade snöflingor ner, mycket stämningsfullt, och julkänslan infann sig, härligt.

Igår kväll var vi bjudna till bebisarna med familj. Det vankades crepes med olika fyllningar och grönsakspaj och sallad. Till  efterrätt lussebullar och kladdkaka. Alltså mat & prat. Tack alla för en mycket mysig kväll.

Kommenteringen är avstängd