Lördag 29. november 2014

Dagen före första Advent.  Advent är början på kyrkoåret, och början på Julen.

Advent betyder ankomst, herrens ankomst (adventus Domini). Adventstiden med sina fyra söndagar tillkom på 500 – 600 talen. Då var det också fastetid, man skulle förbereda sig inför julen. Nu fastar man inte direkt, man kan kanske ge gåvor till de fattiga, eller avstå från lite mat, godis etc.

Immer ein Lichtlein mehr im Kranz  den wir gewunden,

dass er leuchte uns so sehr durch die dunklen Stunden.  (Matthias Claudius, 1740 – 1815

Fler och fler ljus i adventskransen, som vi bundit

att lysa oss så mycket mer genom mörka stunder

Ja, ljus behöver vi, ute är det becksvart, inga stjärnor och ingen måne, man kan ju bli deppig för mindre. Vi får tänka tillbaka till sommaren när vi pustade över +30 grader värme, men allt har sin tid.

Ha en god natt och samla krafter för imorgon är en ny dag och nya händelser kommer.

 

4 kommentarer till “Lördag 29. november 2014”

 • Vielen Dank für ”warum Advent”
  Wir kommen gerne zum Adventkaffe
  Werner

 • Magnhild Klingen:

  Igår tente vi litt for tidlig det første lyset fordi vi hadde det eldste barnebarnet og kjæresten til middag. Da sier vi: Vi tenner et lys Idag, vi tenner det for glede. Det står og skinner for seg selv og for oss som er tilstede. Vi tenner et lys ikveld, vi tenner det for glede. God søndag!

 • margarete:

  werner och Renè välkomna på söndag

 • margarete:

  Magnhild! Vi tände ett ljus i morse vid frukosten. Adventstid är en härlig tid.
  God natt