Söndag 9. november 2014

Den 9. november 1989 befann jag mig på Lanzarote med en kompis. På morgonen kom en tysk dam som vi hade lärt känna, springandes med en dagstidning och ropade med tårar i ögonen: ”Die Mauer ist gefallen” – muren har fallit. Jag trodde inte mina öron och ögon. Vi läste om och om i tidningen, helt otroligt, helt underbart! Äntligen! Så var det. Ingen järnridå, inga gränser mera. På kvällen firade vi med champagne.

Det blev en stor omställning för både öst och väst, återförening, vilket härligt ord! Människor kunde gå fram och tillbaka över gränsen, man kunde besöka sina släktingar som man kanske inte hade träffat på åratal. Så många människor som hade flytt, som hade dött på flykt över gränsen, och nu var allting öppet. Man fick en ny Nationaldag, den 3. Oktober. Samma datum som vår dotter har födelsedag.

Idag är det farsdag i Sverige och många pappor firas. Vi var bjudna på farsdagsmiddag hos Eva & Ante, älgköttsgryta med tillbehör. årets glögg avsmakades också. Många tankar och samtal. Tack Eva och Ante för en mysig och god kväll.

Nu återstår bara att natta sig, God natt min fina familj och alla goda vänner!

4 kommentarer till “Söndag 9. november 2014”

 • Magnhild Klingen:

  Min pc har gjort seg vrang i noen dager, og mange mailer er ikke kommet frem før Idag den 11. Jeg har en serviceavtale med et datafirma som gir meg fjernhjelp, men den unge mannen som jeg snakker med er altfor fort for en gammel dame. Vi blir ikke dummere med alderen sier forskere, men vi behøver lengre tid for å lære nytt. Vi har også fulgt med på 25års jubileet for berlinmurens fall, men vi ønsker at det skulle vært bedre forhold mellom øst og vest enn det er nå for tiden.

 • margarete:

  Förhållanden i öst och väst syns olika beroende på vem man talar med.
  Jag har träffat människor från öst som ville ha kvar som det var förr. Andra däremot är glada och tacksamma över murens fall och de har skapat sig ett nytt liv. Jag tror att det tar flera generationer innan alla har vant sig.

 • Magnhild Klingen:

  Jeg tenkte ikke på Tyskland i denne sammenhengen, men på alt bråket i Ukraina og forholdet mellom USA og Russland. Litt uhyggelig synes jeg. Håper det går bra og at vi ikke får en ny kald krig.

 • margarete:

  Ja, ett kallt krig och en järnridå vill vi inte ha. det finns så många krig i världen redan och så många ohyggliga händelser.
  det är lite svårt att skriva idag. Jag har varit på sjukhuset och fått en spruta i ögat och en mängd droppar av olika sorter. så det går inte så bra och se.
  God natt