10. November. tisdag 2013

Tisdag – Nobeldagen. Idag har jag rännt till TV av och till. Minnesdag för Nelson Mandela och Nobel festligheter.

håller just på att läsa en ganska ny bok om: Bertha von Suttner och Alfred Nobel, av Ulla Britta Ramklint. Bertha von Suttner fredskämpe och Nobel dynamitarden. En kärlekssaga. Hon var hans sekreterare och skulle förmå honom att instifta fredspriset. Hon har också skrivit en bok om sin kamp för fred: ”Ned med vapnen” heter den. Den läste jag för många år sedan medan jag bodde i mitt hemland. Min pappa ägde den och jag glömde att tigga den av honom. Jag såg också en film som handlade om samma sak. den hette ” Herz der Welt” – ”Världens hjärta”.

Men nu är det redan onsdag, God morgon – god natt.

En kommentar till “10. November. tisdag 2013”

  • Magnhild:

    Jeg fikk en bok om Berta von Suttner på min 60-års dag, men jeg finner den ikke. Den het Fredsfurien og er skrevet av Gerd Grønvold Saue. Nobel ville jo at Bertha skulle få den første fredsprisen i 1901, men hun fikk den ikke før i 1905. Den første gikk til grunnleggerne av Røde Kors. Årets fredspris er bra, men mange tidligere er svært kontroversielle. Konserten er Idag på TV, men den får vi ikke sett fordi vi skal i selskap igjen. Jeg er så glad for at vi fremdeles har så mange gamle, gode venner. Det gjør livet rikt.