Måndag 14. oktober 2012

Tänk så fort dagarna går. Nyss for vi iväg och igår for vi hem. En vecka på Cypern med strålande sol är slut. Det var trevligt att träffa alla människor som fanns där för 25 år sedan. Vi besökte olika platser  och hade  borgmästaren och svenska ambassadören i Larnaka på besök på vårt möte. Maken höll en parentation över de som inte fanns längre bland oss och tände ett ljus och vi hade en tyst minut. Sedan reste vi runt på ön och tittade på de olika campen som nu är besatta av andra länder. allt var mycket intressant. Alla kvällar utom sista som var fredag var fria för egna aktiviteter. Onsdag kväll gick maken och jag till strandpromenaden för att äta middag på en liten restaurang, som hade skjutdörrar av glas rundom. Det började regna häftigt och det kom en tromb. Personalen säkrade alla dörrar…..- men en stor och hög kran blåste omkull av stormen och åskan. En engelsk dam dog och hennes man blev svårt skadad plus 10 personer som fördes till sjukhuset. Tragiskt och tråkigt.

På Cypern har man vänstertrafik och det var en omställning att köra bil, men det gick bra. På turksidan såg vi en av många massgravar och en monument över flera hundra människor som blev mördade. Förskräckligt att människor kan göra så mot varandra.

I Kyrenia hittade vi en engelsk restaurang, som var verkligen engelsk. När vi kom in blev vi visade till en divan där vi tog en drink och där vi samtalade med ett engelskt par. eftersom jag inte kommer upp från såna sittplatser fick jag en stol. efter ett tag kom en servitör och bugade sig och sa ” Your table is ready”, så vi hakade på och blev förda till ett fint dukat bord för två och där serverades vår mat, med vin och bröd etc.

Värden kom och berättade att han och hans fru hade kommit dit för 25 år sedan på sin bröllopsresa och blivit så förtjust i huset att de köpte det och gjorde om det till denna restaurang. En stor svimmingpool i mitten och bord rundom och en stilla fläkt som omgav oss. Helt underbart. De sista två dagarna var fria och vi besökte S:t Lazaruskyrkan, som är fantastisk utsmyckad och där är Lazarus brgraven. Ni vet med han, ta din säng och gå. Om honom ska jag berätta en annan gång. I Larnaka finns också flera moskeer trots att grecypryoterna är grekisk ortodoxa. Den mest berömda moskeen är Hala Sultan Moskeen. Där ligger Mohameds amma begraven. Moskeen ligger vid saltsjön, där på våren tusentals flamingos gör rast på sin färd hem. Saltsjön torkar ut på sommaren och då utvinns stora mängder salt som blir kvar när vattnet försvinner.

Nu är klockan natt och efter resans äventyr måste jag vila.

GOD NATT ALLA SNÄLLA OCH ELAKA människor sov gott och vakna utvilad.

En kommentar till “Måndag 14. oktober 2012”

  • Välkommen nach Hause ins wunderschöne Winterland! Nix allss Achnee! Eine Lumperei!
    Wir kommen gerade zurück aus GÄvle, alles mit dem Auto gefahren! Und es schneite und es schneite! Der Himmel war nicht gnädig mit uns! Ein Feuer und eine Sauna brauchen wir nun!
    Der Jägermistr im Dorf zum Schwarzen Bären