Fredrik & FritzFredrik

Fredrik II var kung av Preussen. Han kallades ”Der alte Fritz”. Han var född 24 Januari 1712 i Berlin och dog 17 augusti 1786 i Potsdam. Han var mycket förtjust i allt franskt. Han byggde ett slott i Potsdam som han kallade ”Sanssousi” det betyder Utan sorger. Dit drog han sig gärna tillbaka för att koppla av. Han spelade tvärflöjt och brevväxlade med Voltaire. Han kallades också Fredrik den store, för han uträttade mycket gott för sitt land. Det går många historier om honom:

En dag kom der alte Fritz i en sal för att spela flöjt. Golven var spegelblanka och hala. Där stod en man och försökte att ställa upp en stege, men det lyckades inte. Vad håller han på med frågade Fritz. Mannen svarade, jag ska ta ner den stora väggklockan och laga den. Vänta sa Fritz om jag håller i stegen går det nog. Sagt och gjort, och det lyckades. Nästa dag frågade Fritz  sin adjutant, vart har klockan tagit vägen? Adjutanten svarade, den blev stulen igår, och ers Majestät höll i stegen. Fredrik den store ligger begravd i Slottet Sanssousi, och landet Preussen finns inte mer, det försvann efter II världkriget.

Idag har jag varit ute på stan med Refika och vi fikade på Hanssons Cafè. Scones, marmelad, ost och smör. Så gott efter många dagars svält.

Ta dig tid, att ha bråttom betyder att förstöra din talang. Om man vill nå upp till solen, räcker det inte att impulsivt hoppa upp i luften ……

Peter Ustinov

Kommenteringen är avstängd