Söndag, 21. November, Helga

Igår var en trevlig dag, våra vänner från Gammelstad kom på middag. Det var roligt och som vanligt hade vi massor att prata om. Senare på kvällen slog en förkylning klorna i mig och jag hoppas att  jag inte har smittat familjen.

Idag var en otrevlig dag, hosta, snuva ont här och där och spagetti i benen.  Sängläge hela dagen. Fick också avstå från ”Ladies coffee”.

Idag har Helga namnsdag, Helga den fagra enligt den isländska sagan. I Ryssland förvandlas Helga till Olga.

November var förr slaktmånaden, och slakten skulle vara avklarat till Lucia. Man slaktade en ko, en gris och kanske ett får. Man gjorde korv, kokade palt och paltbröd. I Närke beredde man också surkål. Man la kålen i en tunna av gran och den skulle ligga och jäsa där ett par månader. Jag som älskar surkål gjorde det för många år sen, i en glasbehållare. Surkålen blev jättegod, men min familj rynkade på näsan och klassade den som inte ätlig, men surströmming det kan dom äta. Men nu på senare år tycker dotter, dotterdotter och sonen att det är himla gott. Numera köper jag surkål i affären på burk, och behandla den enligt min mammas recept. Gott, gott. 😀

Ha det bra och håll er friska! Undvik förkylning, pest och kolera! Hej då! 🙂

En kommentar till “Söndag, 21. November, Helga”